Listor / 2020-05-07

Sveriges förenade filmstudios rekommenderar

Många av Sveriges filmstudios har lagt verksamheten på is i dessa Corona-tider. SFF har därför samlat tio favoritfilmer för den som längtar efter en digital filmstudio.

När nästan alla SFF:s filmstudior har lagt verksamheten på is på grund av Corona-viruset vill SFF erbjuda möjligheten till en digital filmstudio, för att se på egen hand, eller varför inte tillsammans genom att se filmerna samtidigt men separerade. 

SFF har plockat ut några guldkorn från Draken Films repertoar, som i många fall inte går att hitta någon annanstans. Det blir en filmisk resa över jordklotet, genom olika genrer och epoker. Varje torsdag under april kommer SFF dessutom att göra en introduktionsvideo till några av filmtipsen. Se introduktionerna direkt på: filmstudio.se/filmtips 

SFF startade 1953 och är en fristående ideell organisation som består av lokala filmföreningar, filmstudios, från hela Sverige. Det finns omkring 100 filmstudios över hela landet och de samlar cirka 38 000 medlemmar per år till sina ca 1700 filmvisningar. Läs mer på filmstudio.se 

 

Tio filmtips från SFF: 

Snön på Kilimanjaro (Robert Guédiguian, Frankrike 2011)
Vad passar bättre i dessa tider än att få en skopa varm humanism av Robert Guédiguian, Frankrikes svar på Frank Capra. Denna socialrealistiska feel-good handlar om människor som har förmågan att se bortom motgångar mot underliggande lycka. 

Med Alice på halsen (Wim Wenders, Västtyskland 1974)
En av Wenders tidiga filmer som av någon anledning inte fått lika stor närvaro i hans egen kanon som den förtjänar, för det här är Wenders när han är som bäst. Fantastiskt foto av Robby Müller och ett makalöst skådespelarpar beståene av rutinerade Rüdiger Vogler och unga Yella Rottländer. Dessutom med musik av Can.

Whale Rider (Niki Caro, Nya Zeeland 2002)
Det är omöjligt att värja sig mot denna livsbejakande film om ung maori-flicka som bryter patriarkala traditioner och erövrar publikhjärtan. 

Vinterdvala (Nuri Bilge Ceylan, Turkiet 2014)
Långsam, filosofisk film om existentialism och mänsklighetens förgänglighet torde passa karantänlivet. En imponerande guldpalmsvinnare av turkiske mästerregissören Nuri Bilge Ceylan som är en nutida arvtagare till Ozu, Antonioni och Bergman. 

Istället för abrakadabra (Patrik Eklund, Sverige 2008)
Underbar och underhållande kortfilm om att följa sina drömmar. 

Tomboy (Céline Sciamma, Frankrike 2011)
Céline Sciamma har gjort årets bästa film, Porträtt av en kvinna i brand, men det stora genombrottet kom med Tomboy. En film med Dardenne-isk känsla för autenticitet som utmanar våra tankar och fastlagda tankemönster utan att förmana.

The Aura (Fabián Bielinsky, Argentina 2005)
Är ni sugna på något flippat och hårdkokt men redan har sett amerikanska filmer som En enkel plan för många gånger? Dra till Argentina där renommerade skådisen Ricardo Darín (Wild Tales) spelar en man som drömmer om det perfekta brottet. Tyvärr blir drömmen sann.

A Girl Walks Home Alone at Night (Ana Lily Amirpour, USA 2014)
En film som kanske inte är för alla smaker men det är film som verkligen osar cinema. En annorlunda vampyrfilm som tar plats i Iran och med inte så lite inspiration av Nosferatu, Sergio Leone och Jim Jarmusch. 

Tjeckiska nya vågen x 2: Låt tågen gå vs. Tusenskönorna
I mitten av 1960-talet bubblade det av filmisk skaparkraft i Tjeckoslovakien och 1966 gjordes två av erans allra bästa filmer, som dessutom är roliga att se ställda mot varandra. Låt tågen gå (Jirí Menzel) är en bra men…eh, typisk manlig uppväxtskildring om yngling som måste lyckas ”få till det” för att bli MAN. Tusenskönorna (Vera Chytilová) är allt annat än en typisk skildring av två unga kvinnor som bestämmer sig att bryta mot alla regler. Ett måste! 

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.