Vanliga frågor

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får om Draken Film:

 

Hur många filmer finns det på Draken Film?
Det finns drygt 800 filmer från hela världen. 

 

Går det att strömma filmerna i HD-kvalitet?
De flesta filmerna på Draken Film visas i högupplöst HD-kvalitet, 1080p, och med 5.1-ljud. I vissa fall, där högupplöst filmmaterial inte finns tillgängligt, visas filmerna i lägre upplösning.

 

Jag bor i ett annat land, kan jag ändå se på film?
Nej, vi bara svenska rättigheter till filmerna och tjänsten är bara tillgänglig för svenska användare. 

 

Jag kan inte se filmen i min webbläsare, hur gör jag?
Vissa äldre webbläsarversioner fungerar inte med Draken Film, prova att uppdatera din webbläsare eller ditt operativsystem till en senare version, du kan också prova i en annan webbläsare eller ladda hem vår app för iOS, Android, Apple TV eller Android TV och se filmen via appen istället. För att se film i andra tv-modeller (t.ex. Samsung eller LG) behöver du ladda ner vår app för iOS eller Android och strömma via Airplay eller Chromecast.

För att uppdatera din webbläsare kan du följa instruktionerna på följande länkar: 
Uppdatera Google Chrome - Ladda ner Google Chrome
Uppdatera Mozilla Firefox - Ladda ner Mozilla Firefox  
Uppdatera Safari

 

Hur väljer jag undertextspråk?
För att välja undertextspråk klickar du på kugghjulsikonen längst ner till höger i din webbläsare. Om du streamar film via vår iOS-app väljer du undertextspråk via undertextikonen som ser ut som en tv-ruta med streck i. I vår Android-app hittar du undertextalternativen under CC-ikonen. 

Om du strömmar film till en extern skärm via Chromecast kan du ändra undertextspråk via Chromecast-menyn. Klicka på Chromecast-ikonen igen efter att du börjat casta, klicka på filmbilden eller uppspelningslisten för att få upp Chromecast-menyn och välj undertext via CC-ikonen.

Alla filmer har inte svensk text, men alla filmer med ett annat talat språk än svenska eller engelska är undertextade på åtminstone svenska eller engelska.

 

Hur åtgärdar jag felkod 401 när jag strömmar filmen via Chromecast?  
Felet beror på en äldre mjukvara i Chromecast-enheten. Prova att uppdatera din Chromecastenhet genom att dra ut strömsladden och sätta i den igen, då återställs och uppdateras den till den senaste versionen automatiskt.

 

Vad kostar det?
En prenumeration utan bindningstid kostar 89 kr per månad. Varje månad betalas i förskott och dras automatiskt från det bankkort som angivits. Det finns också möjlighet att betala för ett helt års prenumeration i förskott till ett rabatterat pris.

 

Jag vill ge bort Draken Film i present, hur gör jag?
Du kan beställa presentkort direkt i vår webbshop: https://goteborgfilmfestival.se/produkt-kategori/presentkort-draken-film/
När du beställt ditt presentkort postar vi ett fysiskt kort i ett fint presentetui, om du har bråttom kan du be om att få ett digitalt kort istället. 

 

Hur avslutar jag min prenumeration på Draken Film?
Logga in på ditt konto på drakenfilm.se, gå in på Mitt konto och klicka på ”Avsluta prenumeration”, där ser du också vilket datum din prenumeration löper ut.

 

Hur ändrar jag mitt lösenord? 
Klicka på “Glömt lösenord” på inloggningssidan på drakenfilm.se eller i din Draken Film-app, vi skickar en länk till din e-postadress som du kan använda för att återställa ditt lösenord.

 

 

Vanliga frågor om Draken Film på bio:

Varför får jag biobiljetter med min Draken Film-prenumeration?
Vi älskar att se på film hemma, men film är bäst på bio. Varje månad väljer vi ut våra favoritfilmer som verkligen måste ses på stor duk, om du prenumererar på Draken Film bjuder vi på ditt biobesök om du ser filmen under premiärhelgen på någon av våra favoritbiografer. På så sätt får du en fantastisk filmupplevelse, samtidigt som vi tillsammans hjälper biograferna att få tillbaka sin publik under en tid då biopubliken behövs som allra mest. Genom att se film på bio ofta skapar vi förutsättningar för att biograferna ska finnas kvar även efter coronapandemin.

Hur kan jag stötta min biograf om jag släpps in gratis?
Draken Film ersätter biografen för biljettkostnaden, men om du brinner särskilt mycket för filmen eller för din biograf får du gärna ta med en kompis eller tipsa dina kollegor om att de också borde se filmen på bio.

Hur fungerar biljetten?
Inför varje premiärhelg lägger vi in din unika biljettkod i din Draken Film-app (här kan du ladda hem vår app för iOS och Android ). I appen hittar du också en lista med alla anslutna biografer som visar filmen. Ta med dig din telefon till biografen och visa upp koden i kassan, så får du en biljett till visningen. Biljetten kan hämtas ut under filmens premiärvecka, fram till söndagen. Din biljettkod gäller inte som en reservation förrän biljetten är uthämtad, tänk på att visningarna kan bli slutsålda, de flesta biografer visar om det finns biljetter kvar till visningen på sin hemsida.

Varför gäller biljetten bara under premiärhelgen?
Premiärhelgen är avgörande för både biograferna och filmerna, om en stor publik ser en film under premiärhelgen får filmen chans att visas under fler veckor på biografen. Många besökare under premiärhelgen brukar också innebära att filmen tidigt blir en snackis, fler hör talas om den och fler får chans att se filmen.

Varför finns inte min biograf med på listan i appen?
Vi har samlat en stor del av Sveriges oberoende biografer, men vi lägger kontinuerligt till fler biografer och rekommenderar biograferna att visa de filmer som vi älskar. Tipsa oss gärna om vilken biograf just du vill se filmerna på.

 

 

Fler frågor om Draken Film:

Hur snabbt internet behöver jag för att kunna se film på Draken Film?
För att se film i hög upplösning rekommenderar vi att du har en internetuppkoppling på minst 5 Mbit/s.

Hur startar jag en prenumeration på Draken Film?
Gå in på drakenfilm.se och klicka på ”Starta prenumeration”, där får du registrera din e-postadress, välja ett lösenord och ange dina betalkortuppgifter.

Hur betalar jag?
Du betalar med det bank- eller kreditkort du registrerar när du startar din prenumeration.

Jag har varit prenumerant tidigare och vill prova på nytt, hur gör jag?
Logga in med samma e-postadress som du använt tidigare, när du är inloggad behöver du klicka på ”Starta prenumeration” för att registrera ditt betalkort och kunna se på film. Om du inte minns vilket lösenord du använt tidigare kan återställa lösenordet via ”Glömt lösenord”. 

Kan jag se filmerna mer än en gång? 
Det går hur bra som helst.

Har alla filmer svensk text?
Nej, men alla filmer som inte har svenska eller engelska som talat språk har åtminstone svensk eller engelsk undertext. För att välja undertextspråk klickar du på kugghjulsikonen längst ner till höger i din webbläsare. Om du streamar film via vår iOS-app väljer du undertextspråk via undertextikonen som ser ut som en tv-ruta med streck i. I vår Android-app hittar du undertextalternativen under CC-ikonen. Om du strömmar film till en extern skärm via Chromecast kan du ändra undertextspråk via Chromecast-menyn, klicka på Chromecast-ikonen igen efter att du börjat casta, klicka på filmbilden eller uppspelningslisten för att få upp Chromecast-menyn och välj undertext via CC-ikonen.

Vem väljer vilka filmer som ska visas på Draken Film?
Filmerna väljs av programmedarbetare på Draken Film och Göteborg Film Festival.

Kan jag se på Draken Film utanför Sverige?
Nej, tyvärr inte eftersom filmrättigheterna bara gäller i Sverige.

Kan jag titta på film i min mobil och på min surfplatta?
Ja, för att få en så bra filmupplevelse som möjligt rekommenderar vi våra appar för iOS och Android

Kan jag frysa min prenumeration? 
Din prenumeration har ingen bindningstid så du kan lätt avsluta din prenumeration och starta en ny när du vill.

Hur hänger Göteborg Film Festival ihop med Draken Film?
Draken Film ägs och drivs av den ideella föreningen Göteborg Film Festival. I snart 40 år har Göteborg Film Festival erbjudit ett alternativ till det vanliga filmutbudet på bio. Numera finns det behov av att göra samma sak på nätet. Göteborg Film Festival ser det som en viktig kulturpolitisk uppgift att ge publiken tillgång till filmberättelser av olika slag, från världens alla hörn.

Varför heter det Draken Film?
Sedan länge utgör en drake symbolen för Göteborg Film Festival. Namnet är hämtat från den klassiska festivalbiografen Draken i Folkets Hus vid Järntorget i Göteborg. Förutom att vi älskar biografen Draken, är drakar dessutom otämjda fantasidjur som lätt kan associeras med själsliga äventyr i filmens värld.

Vilka har finansierat utvecklingen av Draken Film?
Utvecklingen hade inte varit möjlig utan ekonomiskt stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse, SIDA och Kulturbryggan. I arbetet med att driva Draken Film är det ekonomiska stödet från Kreativa Europa och Västra Götalandsregionen oumbärligt.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media