draken-film

Mästare: / 2020-06-01

Miranda Julys konstnärliga filmkonst

Miranda July hör till de renässansmänniskor som rör sig fritt mellan vitt skilda uttryck och ändå ständigt lyckas skapa oupphörligt intressanta, omtumlande och skrattretande konstverk. När July debuterade som filmare hade hon redan en lång bakgrund som konstnär, hon hoppade av universitetet för att ägna sig åt performancekonst och började prova sig fram inom filmen i 20-årsåldern. 

När hon var 21 startade hon filmcirkeln/VHS-kedjebrevet Joanie 4 Jackie, ett feministiskt filmprojekt som uppmuntrade unga kvinnliga filmare att börja berätta om sina liv. Det plötsliga genombrottet kom med hennes långfilmsdebut, Me and You and Everyone We Know, som fick premiär i Cannes, sopade hem Camera d'Or och hann vinna ett tjugotal filmpriser under festivalåret. 

Filmen öppnade dörrarna för hennes regikarriär, men July fortsatte också sitt konstnärskap i andra former, som författare, konstnär och performanceartist. Det är slående hur tätt sammansatt Julys konstnärskap är över hennes olika uttrycksformer, hur stämningar och karaktärer ser ut i hennes texter, vilka teman hon närmar sig i sin konst. Ett av de mest fascinerande exemplen är mobilappen Somebody som utvecklats som något slags förvridet svar på de digitaliserade sociala medier-samhällen som uppstått frånkopplat från verkligheten. Appen används för att skicka meddelanden till andra användare av samma app, men istället för att meddelandet skickas direkt till mottagaren kommer det till en främling som befinner sig i personens närhet, främlingen får istället uppgiften att framföra hälsningen personligen. Idén är briljant, och situationerna som skulle kunna uppstå är som hämtade ur en film av July, appen rör sig kring precis samma frågor om ensamhet, längtan och digitalisering som hennes filmer också utforskar, och det blev till slut också en kortfilm av July. 

I hennes andra film The Future utvecklas precis samma frågeställningar i ett sorts romantiskt drama/lågintensiv sci-fi om ett par någonstans i en framtid där önskningarna om framtiden inte riktigt infriats, alltsammans klurigt berättat ur en bortglömd katts ironiska synvinkel. Filmen fick premiär sex år efter den prisade debuten. July verkar inte ha någon brådska, men för oss som längtar börjar det kännas som att det är hög tid för en tredje film.

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media