draken-film

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Tiden är en dröm - Del 1

  • Jan Lindqvist

  • |
  • 126 min

  • |
  • Sverige

  • |
  • Dokumentär

Hisnande ambitiös dokumentär som med hjälp av stillbilder berättar historien om Sveriges sena 1800-tal, ett verk som inte kan beskrivas som något annat än en omistlig nationalskatt.

”I spegelsalen på Jönköpings stadshotell har ägaren Theodor Blanch arrangerat fest för stadens skarpskyttar.” En ensam herre i plommonstop och festklädsel tittar in i kameran. Till sparsmakade pianotoner panorerar kameran ut och visar den ståtliga salen på det nybyggda lyxhotellet år 1860. Detta är bara en av hundratals små scener som utspelar sig i Jan Lindqvists omfattande och prisbelönta dokumentär. Det rigorösa arbetet med filmen bestod av över 10 års forskning samt arkivering, datering och återgivning av fotografier från mitten av 1800-talet, då de första fotograferna kunde gå ur sina ateljéer och fotografera sitt land.

Den sakligt redogörande berättarrösten når rent poetiska höjder när den ackompanjerar de vackra bilderna som porträtterar människor endast tre generationer bort, men som känns astronomiskt avlägsna. Från bondesamhällets avskyvärda levnadsförhållanden till industrialiseringens framfart och de stora emigrantvågorna är det svårt att inte bli fylld av vördnad inför ansiktena som ofta ler in i den nya uppfinningen. Det är inte bara människoöden och samhällshistoria som belyses - industrihistoriska milstolpar som invigningen av Hallsberg Station och den därmed färdigställda stambanan mellan Göteborg och Stockholm delar plats med Göta Kanal och älvflottningen i Norrland, tekniska landvinningar som lade grunden till den förestående industriella revolutionen.

Tiden är en dröm - Del 1 inleds med en fika vid forsen utanför Huskvarna 1859 och avslutas med Sveriges första strejk - Sundsvallsstrejken 1879. De turbulenta sista 20 åren på århundradet fortsätter i Tiden är en dröm - Del 2.

Erik Toresson Hellqvist

Regissör

Jan Lindqvist
Öppna i appen

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media