Logga in
dragon icon

Handplockad film. Prova gratis i 2 veckor.

The Green Knight
Regissör:
Fantasy
 · 
USA
 · 
2021
 · 
129 min

The Green Knight

Hollywood-auteuren David Lowery förvandlar Arthur-myten om Gawain och den gröne riddaren till revisionistisk fantasy om sex, död och ära i flippad filmatisering med Dev Patel och Alicia Vikander i huvudrollerna.

Sedan Sundance-genombrottet med Ain't Them Bodies Saints har indiestjärnskottet David Lowery (Den siste gentlemannen, A Ghost Story) hittat sin egen väg genom Hollywoods studiosystem och mejslat ut säregna berättelser, präglade av melankoliskt mörker och existentiellt bråddjup, som han mirakulöst lyckats finansiera med Disney-budgetar. The Green Knight är i det sammanhanget en typisk Lowerysk trojansk häst, på ytan en välkänd historisk fantasy som i hans händer förvandlats till en psykologiskt skruvad, visuellt hallucinatorisk och demoniskt dunkel historia som fylld av tvetydigheter talar direkt till vårt undermedvetna.

The Green Knight tar sin början vid en julmiddag då kung Arthurs riddare får besök av Den gröne riddaren som utmanar sällskapet i en jullek: den som vågar strida mot honom ska få hans yxa och alla hans rikedomar, men förbinder sig också till att ett år senare möta honom igen, och få samma slag tillbaka. Gawain (Dev Patel) stiger fram, och förseglar ögonblickligen sitt öde. Det som följer är en av 2000-talets märkligaste filmberättelser, en riddar-roadtrip fylld av talande rävar, psykedeliska svampar, mystiska jättar, skavande sexuella möten och dubbelspelande damer i dubbla roller. Det är fantastiskt förbryllande filmkonst som cementerar David Lowerys position som en av vår tids mest intressanta filmskapare.

Olle Agebro

Läs mer om The Green Knight

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Draken Film är en del av Göteborg Film Festival.