Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.
Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.Såsom i en spegel
Ingmar Bergman
|1961
|89 min
|Sverige
|Drama
Det första utkastet till det som skulle bli Såsom i en spegel återfinns i en anteckning på sista sidan till manuset i Bergmans föregående film Jungfrukällan. Texten inleds med orden "TAPETEN. Hon som är liten och får berättelse som rummet med den hemlighetsfulla tapeten. Så upplever hon det en dag."
Den åsyftade Karin spelas av Harriet Andersson. Om rollen som titelpersonen i Sommaren med Monika var Anderssons verkliga genombrott, innebar förevarande komplexa gestalt karriärens andra stora genomslag. Gunnar Björnstrand spelar hennes far tillika författare som använder dotterns psykos som romanstoff. Av kammarspelets totalt fyra skådespelare var Lars Passgård definitivt den mest oprövade. Blott arton år gammal hade han att förhlla sig till en död moder; en frånvarande, suicidal fader och en sinnessjuk storasyster som dessutom förgriper sig på honom.
Såsom i en spegel betecknas vanligen som den första delen i Gudstrilogin, där Nattvardsgästerna och Tystnaden utgör övriga två. Filmen var Bergmans andra fullödiga samarbete med Sven Nykvist och den första filmen inspelad på Fårö. Det var just Nykvist som rekommenderade Bergman ön.
Harriett Andersson kommenterade nyligen inspelningen av filmen; "På den tiden fick exteriörerna ta sin tid, vilket också märks. Det förekommer några vansinnigt långa åkningar, vilket krävde ett omfattande rälsbygge. Nuförtiden springer de med de här som kamerorna; tacka fan för att de inte behöver någon räls då?"
Robin Hood i Stockholms-Tidningen var en av många som hyllade filmen: "Den kan inte mätas med de vanliga filmmåtten. Men man kan säga att den är Bergmans väsentligaste film, slutpunkten i en lång karaktärsutveckling."
Såsom i en spegel var Sveriges bidrag till Biennalen i Venedig 1962. Samma år belönades filmen med en Oscar i kategorin bästa utländska film.
Ur Filmkonst nr. 111 "49 x Ingmar Bergman", utgiven i samband med Göteborg Film Festival 2008.