Logga in
dragon icon

Handplockad film. Prova gratis i 2 veckor.

Mulholland Drive
Regissör:
Drama, Mystik, Thriller
 · 
USA
 · 
2001
 · 
147 min

Mulholland Drive

Trollbindande resa genom Hollywoods undre värld i David Lynchs mästerliga neo-noir, en filmisk labyrint vars mångbottnade världsbygge ständigt förbryllar.

Rita (Laura Harring) har tappat minnet efter en bilolycka längs Mulholland Drive i bergen ovanför L.A. Snart korsas hennes vägar med den unga Betty (Naomi Watts), som precis anlänt till drömmarnas stad med hopp om att slå igenom som skådespelare. De två kvinnorna börjar nysta i mysteriet kring Ritas identitet, och i takt med att deras relation intensifieras sväller gåtan till en oförutsägbar odyssé genom en irrgång av drömmar och illusioner.

David Lynch skapar i Mulholland Drive en fascinerande mardrömsparallell till det glättiga Hollywood, en suggestiv skuggvärld befolkad av oförglömliga karaktärer som en espressokräsnen maffiaboss, en klantig hitman, en gåtfull cowboy och såklart det otäcka monstret utanför Winkie's Diner. De ständiga bundsförvanterna Peter Deming, vars foto ofta är i förstapersonsperspektiv, och Angelo Badalamentis svävande och melodiska syntmattor (kristallklart restaurerade i den här filmversionen) konstruerar ett storslaget fundament till Lynchs förfinade hantverk och mästerliga förmåga att skapa surrealistiska världar. En av 2000-talets allra bästa filmer, som dessutom bara blir bättre och bättre ju fler gånger man ser den.

Erik Toresson Hellqvist

Läs mer om Mulholland Drive

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Draken Film är en del av Göteborg Film Festival.