Handplockad film. Prova gratis i 2 veckor.
Den legendariska stjärnkocken Ferran Adrià förbereder sin sista meny av kokosnötsmoln, stekt svampjuice och sötpotatismaräng innan hans restaurang, det molekylärgastronomiska matmekkat El Bulli, stänger för gott i dokumentärfilmaren Gereon Wetzels glupskt vouyeristiska och nördigt inlyssnande restaurangporträtt.
Under närmare tre decennier förvandlade kocken Ferran Adrià restaurangen El Bulli till matkonstens svar på Cern-laboratoriet, ett avantgardistiskt forskningscentrum där kockarna med hjälp av flytande kväve, vakuum och gränslös fantasi sökte efter de yttersta smakupplevelserna. En middag på El Bulli liknade ingenting annat. Under tre timmar serverades gästerna 35 rätter, från benmärgstartar med ostron till en rekonstruerad kronärtskocka av rosenblad, som utvecklats och förfinats under de sex månader per år då restaurangen håller stängt för att skapa menyn för årets resterande månader.
Gereon Wetzel utforskar den kreativa processen bakom några av gastronomihistoriens mest betydande smakögonblick och följer Adriàs kocklag under den nerviga, känsloladdade och avgörande sista säsongen på El Bulli, utan påträngande frågor eller förklarande berättarröst. Resultatet är en hypnotisk restaurangodyssé, lika mycket en skildring av kökets psykologi som av den spektakulära kokkonsten i sig. En läckert frestande filmupplevelse som inte bör ses på tom mage.
Olle Agebro