Logga in
dragon icon

Handplockad film. Prova gratis i 2 veckor.

Den amerikanske vännen
Regissör:
Drama, Thriller
 · 
Tyskland
 · 
1977
 · 
125 min

Den amerikanske vännen

Amerikanen Tom Ripley besöker en konstförfalskare i New York och åker sedan vidare till en konstauktion i Hamburg där en av de falska tavlorna säljs dyrt. Han blir presenterad för ramhandlaren Jonathan Zimmerman och får av en slump veta att Zimmerman lider av en obotlig blodsjukdom. När Ripleys maffiavän Minot nämner att han behöver anlita en yrkesmördare, skapar Ripley en sinnrik plan som inbegriper Zimmerman.

Den tyske regissören Wim Wenders film bygger på Patricia Highsmiths roman Ripley’s Game, och svämmar över av kärlek till thrillergenren, från inledningens blodröda titelbokstäver och olycksbådande musik till ringande telefoner i tomma rum, pistoler med ljuddämpare och klappjakter ombord på krängande tåg. Wenders fäbless för att filma stadsmiljöer är också tydlig; här finns fantastiska retrobilder från ett västtyskt Hamburg där hamnindustrin fortfarande var central, om än på nedgång, och järnridån fortfarande var ett faktum.

Castingen är fenomenal och originell. Förutom oförglömliga Dennis Hopper och Bruno Ganz i rollerna som Ripley och Zimmerman, befolkade Wenders sina biroller med berömda filmregissörskollegor inklusive amerikanerna Samuel Fuller och Nicholas Ray.

Marit Kapla

Läs mer om Den amerikanske vännen

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Draken Film är en del av Göteborg Film Festival.