Logga in
dragon icon

Handplockad film. Prova gratis i 2 veckor.

Apocalypse Now: Final Cut
Regissör:
Action, Drama, Krigsfilm
 · 
USA
 · 
1979
 · 
181 min

Apocalypse Now: Final Cut

Francis Ford Coppolas slutgiltiga krigsepos är en mörk och kompromisslös uppgörelse med Vietnamkriget och en existentiell resa djupt in i människans vansinne.

Mitt under Vietnamkriget väcks kapten Willard ur sin bakfylla på ett hotellrum i Saigon. Han är nyskild och lider av krigets plågsamma abstinens, när han är i fält vill han bara hem, när han är hemma längtar han bara tillbaka till kriget. Halvt vid medvetande skickas han på ett hemligt uppdrag. Långt upp längs Nung-floden, vid gränsen mot Kambodja har överste Kurtz lämnat sitt uppdrag i den amerikanska armén och byggt upp en egen privatmilis vid ett uråldrigt tempel. Willards uppdrag är att hitta honom och avsluta hans befäl, något som ska ta honom på en resa genom krigets vansinne, förbi de mörkaste, vidrigaste och mest psykedeliska sidorna av den amerikanska krigföringen och mot ett existentiellt djup inom Willard själv.

Det brukar sägas att ett konstverk aldrig blir färdigt, det blir till sist bara övergivet av sin konstnär. 2001, 22 år efter urpremiären i Cannes, adderade Coppola en timme av scener som klipptes bort i 1979 års version av filmen – ytterligare nästan 20 år senare hade han kommit till insikt om att Apocalypse Now var menad att vara något annat, och i hans nyrestaurerade Apocalypse Now: Final Cut har han tillsammans med Walter Murch återvänt till det inspelade materialet och hittat tillbaka till en kondenserad version av berättelsen, ett sorts perfekt mellanläge mellan Redux och den ursprungliga biografversionen.

Olle Agebro

Läs mer om Apocalypse Now: Final Cut

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Draken Film är en del av Göteborg Film Festival.