draken-film

Filmtips / 2020-05-23

Veckans filmklubb: Filmcirkeln är sluten

Varje måndagskväll sedan corona-pandemin bröt ut i Sverige har fyra filmälskare träffats över Messenger. För Josef Kullengård har eventet inte bara blivit en av veckans höjdpunkter, fylld med både mysiga och hätska diskussioner, utan också en mötesplats med rum för tårar och ett av hans livs starkaste filmögonblick. 

Hej Josef, vilka är ni?
– Vi är ett gäng på fyra före detta studenter från Kulturledarprogrammet på Linnéuniversitet, som nu bor både i Göteborg och i Växjö. Vi blev ihopsatta av en gemensam vän, Hampus Persson, på Folkets Bio Växjö. Vi kände knappt varandra innan, men alla är ganska vana filmtittare och gillar att diskutera film. Vi har hittills aldrig varit helt överens!

Varför startade ni ”Filmcirkeln är sluten”?
– Det var en direkt konsekvens av corona. Det är så sällan man tar sig tid att prata om filmer man ser, särskilt inte på ett sätt som inte är jobbrelaterat utan bara med syftet att det ska vara trivsamt. Så vi testade och det var mysigt från första träffen!

Hur gör ni?
– Vi ser en film i veckan som vi väljer på rullande schema. Vi ser den var för sig och sen videochattar vi i Messenger varje måndagskväll 20.30. Det har blivit hätska diskussioner varje gång vilket varit både överraskade och kul! Det är kul att diskutera utan prestige, vi kan vara hånfulla på ett kärleksfullt vis. I slutet ger vi varje film ett betyg från 1-6, och så försöker vi ringa in filmen med roliga kodord som kommit upp under diskussionens gång. 

Bästa film?
Smärtgränsen. Alla tyckte mycket om den och den fick vårt högsta slutbetyg hittills på 5,25. Jag såg den just innan vi hade filmcirkeln och snyftade genom hela filmen. Sedan brast jag i gråt vid två tillfällen under tiden vi pratade. Jag älskade den. Skulle nästan vilja säga att det är ett av mina starkaste filmögonblick. Hjärtskärande berättelse om mänskligt lidande, om att minnas och bevara kärlek och hopp trots livets råhet. 

Vad har ni sett mer?
– En av de första filmerna vi såg var Aguirre - Guds vrede, vårt gemensamma betyg blev 4,75, men för mig skulle den fått ännu högre! Vi har också sett bland annat Tusenskönorna (”Ett prepunkigt megaklippt filmfyrverkeri”, med slutbetyget 4,75) och I Hired A Contract Killer (”En finskbrittiskfransk själslig fars”, med slutbetyg 4). 

Vad ser ni härnäst?
Oblivion Verses

Katja Skärlund

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media