draken-film

Listor / 2020-11-17

Umeå Europeiska Filmfestival 2020

I år är, som ni alla vet, ett annorlunda år och festivalen har på grund av de nya begränsningarna för allmänna sammankomster behövt ställa in alla fysiska programpunkter. Men, en del av festivalen har sedan länge planerats att genomföras digitalt – här på Draken Film! 

I det digitala urvalet hittas årets sju filmer som tävlar om Storspoven - festivalens stipendium som tilldelas bästa film producerad i norra Sverige - samt fyra olika festivalpärlor vi valt ut specifikt för Draken Film. 

Streama filmerna direkt på Draken Film den 25-29 november, ett digitalt festivalpass kostar 69 kr och ger tillgång till hela det digitala programmet. Skapa ett konto och köp ett digitalt festivalpass direkt på drakenfilm.se

 

 

Perspektiv från norr - Storspoven 2020

Varje år delar Umeå Europeiska Filmfestival ut filmstipendiet Storspoven. Det ges till bästa film i sektionen Perspektiv från norr. De filmer som nomineras till tävlan bestäms av festivalens programgrupp och vinnaren utses sedan av en jury.

Inuti diamanten
Regissör: Viktor Johansson År: 2020 Längd: 1 tim 15 min Land: Sverige
Att vara ung i en avvecklad industriort är en tung uppgift, speciellt när den gamla fabriken tycks spöka för ungdomarna. Att uppfinna något nytt för framtiden blir deras eget industrijobb. Ungdomarna går vilse i sitt sökande, frågan är om de någonsin ska komma ur denna loop av bisarra försök att skapa hopp och mening. Inuti Diamanten är en skildring av ett brukssamhälle genom dess arvtagare.

Själakon
Regissör: Inga Kempe År: 2019 Längd: 28 min Land: Sverige
Under tidigt 1900-tal kämpar bondhustrun Mia med att uppfostra sin vilda fosterdotter, men både byn, kyrkan och hennes egen familj motarbetar henne. Om inte Mia lyckas konfirmera flickan, så kommer hon att skickas bort.

Sunny Girl
Regissör: Jana Bringlöv Ekspong År: 2020 Längd: 17 min Land: Sverige
Britt är dement och bor på ett äldreboende. Hennes dotter har just dött, vilken hon inte vet. Under morgonens stressade toabesök, då personalen pressar på och lämnar henne ensam, får hon ett hastigt besök av sitt döda barn samt en annan boende. Senare på dagen, då Britt lägger sig för att vila dyker hennes döda mamma upp och Britt känner sitt barns hjärtslag i magen.

Vänbo
Regissör: Åsa Lekberg Steinsvik År: 2020 Längd: 22 min Land: Sverige
En ”feel good” film om att bli gammal? Det här är historien om Monica och Jack. När de båda förlorade sina livs kärlekar är det här vad de bestämde sig för att göra. Deras historia kommer få dig att skratta, le och kanske att gråta… Men en sak är säker, den kommer att få dig att fundera på vad du ska göra när det är din tur.

Svartöga
Regissör: Emelie Boman År: 2020 Längd: 9 min Land: Sverige 
I den här thrillern växer en ny genre fram när skräck möter dansfilm, sammanflätat och spännande på ett sätt du förmodligen aldrig sett förut. När Lova inte kommer hem från sin vanliga skogsrunda ger sig hennes mamma ut för att leta efter henne. På den mörka och välbekanta skogsvägen möts hon av något som hon aldrig kunnat föreställa sig. Sökandet efter dottern förvandlas snabbt till en mardröm.

Ladda ur
Regissör: Amanda Adele Björk År: 2019 Längd: 30 min Land: Sverige
Ladda ur är en mörk komedi som handlar om ett par, Ingrid och August. De är i 30-årsåldern och befinner sig i en relationskris. Därför bestämmer de sig för att åka på ett alternativt terapiläger för att rädda sin relation. På lägret får de testa ursprunglig lek, skratterapi samt ha relationssamtal med en självutnämnd terapeut. Kommer de att hitta tillbaka till varandra?

Vill mer
Regissör: Bo Johan Sörensen År: 2019 Längd: 28 min Land: Sverige
Daniel och Adam som båda är i 20-årsåldern med tillsynes trassliga liv bestämmer sig för att råna kiosken i området där de bor. Beväpnade med pistol överfaller de kioskägaren Bilal men upptäcker till sin förvåning att det knappt finns pengar i kassan. Istället för att ge upp så fattar de ett livsavgörande beslut – de bestämmer sig för att låsa in ägaren i lagret och försöka driva butiken själva. Filmen “Vill mer” är en berättelse om utanförskap, klassklyftor och drömmar.

 

 

 

Internationell långfilm

 

Summerwar
Regissör: Moritz Schultz År: 2019 Längd: 1 tim 19 min Land: Tyskland / Ukraina
Tolvåringarna Jasmin och Jastrip ser fram emot att åka på sommarläger som arrangeras av den högerextrema rörelsen Azov Regiment och som varje år erbjuder militär träning för hundratals ukrainska barn. Under två veckor får de lära sig att bädda sängen perfekt, fördelarna med gruppidentitet och hur man skjuter med Kalashnikov. Samtidigt pågår det verkliga kriget i de östra delarna av Ukraina. Sommaren består också av lek och nyfunna vänner, men målet är att göra dem till stolta ukrainare som är redo att slåss och dö för sitt land. Summerwar visar på nära håll hur radikaliseringsprosesser fungerar och lämnar ingen oberörd.

Jiyan
Regissör: Süheyla Schwenk År: 2019 Längd: 1 tim 11 min Land: Tyskland
Ett ungt par har flyttat till Berlin från Syrien och försöker skapa sig en anständig vardag i Süheyla Schwenks komprimerade men samtidigt storslagna långfilmsdebut. Hiyat och Harun är unga, påtagligt förälskade och Hiyat är gravid med deras första barn. De lever hos Haruns morbror i väntan på uppehållstillstånd och bättre förutsättningar att hitta något eget. Hiyat gör allt för att försöka passa in i den nya miljön medan Harun jobbar svart på en byggarbetsplats – till den dag han mystiskt försvinner. I Jiyan ryms scener av både kärlek och förtvivlan som utan omsvep griper tag. Det är en film som obevekligt tar den lilla människans parti i ett oförlåtande spel mot inhumana samhällsstrukturer.
 

The Other Lamb
Regissör: Malgorzata Szumowska År: 2019 Längd: 1 tim 35 min Land: Irland / Polen / USA
Selah har hela sitt liv levt i en sekt bestående av religiösa kvinnliga medlemmar underdåniga sin ensamma manliga ledare som de kallar för The Shepherd. Kvinnorna, som ledaren kallar för flocken, delas upp mellan ”fruar” och ”döttrar”, och deras position inom sekten definieras enligt antal födda barn av det begärliga kvinnliga könet.Unga Selah är trollbunden och fångad av The Shepherds utstrålning tills hon upptäcker det mörker som har bosatt sig inom honom. Då börjar hon ifrågasätta ledarens lärdomar och till och med sin egen verklighet. Ett uppvaknande om att patriarkaliska dogmer också kan vändas emot de som skapar dem.

In Between Dying
Regissör: Hilal Baydarov År: 2020 Längd: 1 tim 28 min Land: Azerbajdzjan / Mexiko / USA
En ung man, Davud, har gjort sig skyldig till dråp och tar till flykten i denna existentiella roadmovie vars svindlande foto stundtals får dig att tappa andan. På sin resa söker han sin fru och barn, vars ansikten han aldrig sett. Han tycks föra både lycka och olycka med sig för de människor han möter på vägen. Regissören Hilal Baydarov har med In Between Dying skapat en minnesvärd och dialogfattig filmisk resa genom den azerbajdzjanska landsbygden som lämnar dig full av förundran.

 

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media