draken-film

Mästare: / 2020-04-01

Mästare: Céline Sciamma

Med Porträtt av en kvinna i brand tog Céline Sciamma definitivt plats som en av Europas mest betydelsefulla regissörer just nu. Upptäck hennes fantastiska filmografi i en ny retrospektiv på Draken Film.

Céline Sciamma är en mästare på att berätta om klass, identitet och de där ögonblicken som förändrar livet för alltid. Hennes senaste film, "Porträtt av en kvinna i brand", skildrar en omtumlande kärleksrelation mellan en fransk adelsdam och hennes kvinnliga porträttmålare, men är också ett porträtt av vad det är att vara kvinna. Hon har genom hela sitt regissörskap fördjupat sig i rollfigurer på gränsen mellan två världar. 

I "Tomboy" berättar hon om tioåriga flickan Laure som, efter att ha flyttat till ett nytt område, bestämmer sig för att presentera sig som Michaël för sina nya vänner. Det som följer är ett drabbande identitetsdrama om att ifrågasätta de ramar omgivningen försökt passa in en i, berättat med ett tilltal lika självklart för den jämnåriga publiken som för vuxna. Samma unika tonträff har hennes manus till den charmiga animerade pärlan "Mitt liv som Zucchini", en uppväxthistoria utan genustrubbel men laddad med alla de känslor som kan finnas i en liten tioårig pojke som växer upp på barnhem. 

En liknande typ av social utsatthet, men med en tonårings driv och frihetslängtan, skildrar hon i hennes kritikerhyllade girl-gang-coming-of-age "Girlhood" om 16-åriga Marième som hittar sig själv i ett kaxigt tjejgäng långt från hennes försiktiga hemmatillvaro. I ett av filmens avgörande ögonblick får Marième namnet "Vic", efter "Victoire" – i omgivningens ögon befinner sig Marième på den absoluta botten, men genom sitt sammanhang, sina vänner och sitt nygjutna självförtroende blir hon en helt självklar vinnare. Det är den typen av frigörande respekt och självsäkerhet Sciamma lyckas ladda alla rollfigurer med, en livsomvälvande känsla som smittar av sig även till publiken.

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media