Mästare: / 2020-06-03

Mästare: Andrej Zvjagintsev

Upptäck Andrej Zvjagintsevs största mästerverk – från det guldlejonbelönade genombrottet till hans Oscarnominerade regimkritiska mästerverk.

Andrej Zvjagintsevs regidebut 2003 markerade också ett skifte för den ryska filmen. 90-talet hade präglats av Sovjetunionens kollaps och auteurer som Alexandr Sokurov hörde till undantagen i en filmbransch som försökte återfå balansen. 

När Zvjagintsevs Återkomsten belönades med Guldlejonet i Venedig 2003 innebar det en återkomst för en ryska filmen, men också en återgång till ett temperament som närmast kunde liknas vid Tarkovskijs. Zvjagintsev följde upp debuten med den guldpalmsnominerade Förvisningen (2007) där svenska Maria Bonnevie spelade en av huvudrollerna. Med Elena (2011) återvände han till Cannes och tog hem jurypriset i Un Certain Regard, och tre år senare vann han och manusförfattaren Oleg Negin manuspriset i huvudtävlan med Leviatan. 

Zvjagintsevs filmer präglas av en konsekvent ton, förstärkt av fotografen Mikhail Krichmans mästerliga foto, som fångar ärrade karaktärer i livsavgörande ögonblick. Dramat är avskalat, dialogen ofta sparsam, en spegel mot den ryska samtiden som vibrerar av Zvjagintsevs eleganta regimkritik.

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.