draken-film

Mästare: / 2020-06-03

Mästare: Andrej Zvjagintsev

Andrej Zvjagintsevs regidebut 2003 markerade också ett skifte för den ryska filmen. 90-talet hade präglats av Sovjetunionens kollaps och auteurer som Alexandr Sokurov hörde till undantagen i en filmbransch som försökte återfå balansen. 

När Zvjagintsevs Återkomsten belönades med Guldlejonet i Venedig 2003 innebar det en återkomst för en ryska filmen, men också en återgång till ett temperament som närmast kunde liknas vid Tarkovskijs. Zvjagintsev följde upp debuten med den guldpalmsnominerade Förvisningen (2007) där svenska Maria Bonnevie spelade en av huvudrollerna. Med Elena (2011) återvände han till Cannes och tog hem jurypriset i Un Certain Regard, och tre år senare vann han och manusförfattaren Oleg Negin manuspriset i huvudtävlan med Leviatan. 

Zvjagintsevs filmer präglas av en konsekvent ton, förstärkt av fotografen Mikhail Krichmans mästerliga foto, som fångar ärrade karaktärer i livsavgörande ögonblick. Dramat är avskalat, dialogen ofta sparsam, en spegel mot den ryska samtiden som vibrerar av Zvjagintsevs eleganta regimkritik.

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media