draken-film

Listor / 2020-09-25

Marit Kapla x Draken Film

Med rötterna i journalistiken blev Marit Kapla konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival 2007. Under hennes sju år vid rodret finns mängder av stoff för historieböckerna, men ett av hennes allra finaste bidrag var att hon var med och grundade festivalens streamingtjänst Draken Film. 2019 romandebuterade Kapla med Osebol, en saklyrisk skildring av hennes värmländska hembygd. Och vilken debut sen. Hyllad, läst och belönad med Publicistklubbens pris Guldpennan, Borås Tidnings debutantpris och Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok.

 

Marit Kaplas filmtips:

4 x litterär inspiration

Orlando av Sally Potter

Regissören Sally Potter och den självlysande Tilda Swinton i huvudrollen förvaltar elegant humorn och skärpan från Virginia Woolfs roman som fortfarande känns aktuell trots att den publicerades 1928. Hur genialt är det inte att gestalta ojämlikheten mellan män och kvinnor genom att låta huvudpersonen, som vi följer genom halsbrytande kärleksäventyr i sisådär 350 år, byta kön och därmed förlora alla sina tillgångar i ett slag?! En av mina favoritromaner blev en av mina favoritfilmer.

Beanpole – den väldiga kvinnan av Kantemir Balagov

Väninnorna Iya, som kallas bönstjälken för att hon är så lång, och Masha försöker bygga upp livet på nytt i spillrorna efter andra världskriget. Bilderna är mättade av rött och grönt och vackra som tavlor varenda en, ändå känns ingenting konstlat. Den ryske regissören Kantemir Balagov, som också skrivit manuset ihop med Aleksandr Terekhov, inspirerades av en passage i boken ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj för att göra en film om krigets fruktansvärda efterverkningar i en tid när krig återigen har många förespråkare i Ryssland.

Leviatan av Andrej Zvjagintsev

Det finns många anledningar att hänföras av den ryske regissören Andrej Zvjagintsevs film Leviatan. Till exempel de eleganta, ödesmättade och välfunna bibelreferenserna. Titel och huvudtematik är förankrade i en passage i Jobs bok som handlar om en fåfäng kamp mot ett havsvidunder. Här är det bilmekanikern Kolja som kämpar mot en korrumperad stadsförvaltning för att få behålla sitt hus och sin havsnära, värdefulla tomt.

I belong av Dag Johan Haugerud

I norrmannen Dag Johan Haugeruds debut som filmregissör ramas handlingen in av att en författare kommer till en studio för att läsa in sin roman som ljudbok. Samtidigt som hon läser får texten liv framför våra ögon. Tre kvinnor möter vardagliga utmaningar som påverkar dem på djupet. En humoristisk, skarp och varm film om hur svårt det kan vara att säga sin mening.

4 x minnesvärda dokumentärer

Skörheten av Ahang Bashi

Regissören Ahang Bashi försöker gå till botten med sin panikångest och hittar ett dolt familjetrauma. En öppen och poetisk skildring av de stora konsekvenser som flykt och uppbrott kan få för våra liv. Den här filmen gav mig en oförglömlig insikt om vad människor kan gå och bära på fast det inte syns på utsidan.

Fraemling av Mikel Cee Karlsson

Regissören Mikel Cee Karlsson börjar göra en film med sin barndomsvän Mathias. Den ska handla om det dubbelliv Mathias levt under flera år, där han dragits in i en tillvaro präglad av hot, ångest och utpressning. Plötsligt får den stress Mathias levt under fatala konsekvenser och filmen tar en ny vändning. Jag tänker ofta på den här filmen, för att påminna mig om hur komplicerad verkligheten är.

Förvaret av Shaon Chakraborty och Anna Persson

Det finns en scen i den här mycket sevärda filmen som jag ofta återberättar för andra. En av killarna på flyktingförvaret sitter och pratar med personalen om vart de ska åka på semester. Sedan konstaterar han den bedövande orättvisan i att vissa kan korsa gränser hur som helst, medan andra, som han, måste sitta inlåsta på ett förvar och tvingas tillbaka till därifrån de kom.

Bortom Lampedusa av Gianfranco Rosi

En makalöst vacker, medmänsklig och upprörande film om de människor som försöker resa över Medelhavet till ett bättre liv och de människor som bebor stränderna dit de kommer.

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media