Logga in
dragon icon

Kieślowski har landat

Med anledning av Kieslowski-retrospektiven på Draken Film återpublicerar vi Göteborg Film Festivals festivaltidning DRAKEN:s intervju med Kieślowski då han anlände till Göteborg Film Festival den 26 januari 1990.
Text: Johan Croneman, 26/1 1990

Från ett vindpinat Holland till ett regnruskigt Sverige. Den polske regissören Krzysztof Kieślowski kom vi lunchtid idag, fredag, till Göteborg för att närvara vid invigningen av 12:e Göteborg Film Festival.

Så kom han då: den kanske mest omtalade europeiske regissören av idag – Krzysztof Kieślowski. På festivaler runt om i världen är hans dekalog om tio guds bud huvudnumret; i Venedig, San Sebastian, Montreal, Rotterdam. Givetvis även i Göteborg.

Han omgärdas av ett oförtjänt rykte om att käka journalister och kritiker till frukost. När DRAKEN på fredagen mötte honom på Landvetter kom alla fördomar och rykten på skam.

-Jag är inte speciellt förtjust i medias uppmärksamhet. Men det är mitt jobb. Min plikt.

-Jag är inte speciellt förtjust i medias uppmärksamhet. Men det är mitt jobb. Min plikt.

På torsdagen var han med vid invigningen av Rotterdam Film Festival.

-Men jag hann just inte med något annat än att träffa den holländska premiärministern, några journalister och se min film.

I Göteborg har han – till alla festivalbesökares glädje – utökat sitt besök från en dag till tre. Och du som har biljett till någon av de inledande dekalog-filmerna har därför stor chans att få se och höra honom innan föreställningen.

Någon ursprunglig tanke att filma de tio budorden och visa dem som en helhet hade han aldrig. Det växte fram under arbetet.

Och den han framförallt arbetat tillsammans med på manussidan är den polske advokaten Krzysztof Piesiewicz, som förra året gästade Göteborg Film Festival.

-Han är fortfarande aktiv som advokat, så vi får mest träffas under kvällstid. Vi arbetar nu på ett nytt projekt tillsammans men det vill jag högst ogärna tala om.

Hastigt hinner han beröra det nya politiska klimatet i Polen. Och givetvis har han hälsat förändringarna välkomna med stor glädje.

-Men vi filmarbetare står inför en märklig paradox. Förut hade vi ingen frihet, men det fanns trots allt pengar till att göra film. Nu har vi äntligen fått frihet – men det finns inga pengar. En typiskt polsk situation, säger Krzysztof Kieślowski skrattande och slår en aning uppgivet ut med armarna.

Till sitt nästa projekt har han därför fått franska pengar till sin hjälp.

-Terrible weather. När jag lämnade Warszawa i veckan hade vi vår i luften, fortsätter han och tittar förundrat på ett övergivet Liseberg som vi passerar.

Sedan bjuder han på en polsk Opal med filter.

Göteborg Film Festivals första – och största – gäst har anlänt.

Ridån kan gå upp.

DF logo

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Draken Film är en del av Göteborg Film Festival.