Logga in
dragon icon

Gizem Erdogan x Draken Film

En turkisk guldpalmsvinnare, flera moderna klassiker och en Campion-pärla. Shooting Star-aktuella Gizem Erdogan tipsar om sina favoritfilmer ur Draken Films bibliotek.

Erdogan gjorde sin första filmroll i Ronnie Sandahls Svenskjävel 2014, och tre år senare nominerades hon till en Guldbagge för sin roll i Rojda Sekersöz Dröm vidare. Det stora genombrottet kom däremot med rollen som Pervin i SVT-serien Kalifat 2020, och Erdogan har sedan dess spelat i hyllade serier som Tunna blå linjen, Kärlek och Anarki och The Playlist. I december utsågs Erdogan till en av Europas tio mest lovande skådespelare av den internationella juryn för European Film Promotion (EFP). Priset heter Shooting Star och delas ut under filmfestivalen i Berlin.  

Gizem Erdogans filmtips på Draken Film: 

Mustang, av Deniz Gamze Ergüven 
Jag såg den här filmen på bio med min mamma när den kom och blev väldigt tagen. Framför allt av hur den skildrar social kontroll. 

Dogtooth, av Yorgos Lanthimos 
Har man inte sett den säger jag bara grattis! Från en regissör som jag uppskattar mycket. Kanske skrattar du dig igenom filmen eller är skräckslagen – skitsamma se den bara.  

Porträtt av en kvinna i brand, av Celine Sciamma 
Fängslande film om kärlek. Fotot, ljuset, manuset, skådespeleriet… Allt är storslaget med den här filmen.  

Vinterdvala, av Nuri Bilge Ceylan 
Ett subtilt drama som utspelar sig i Anatoliens hänförande bergslandskap. Regisserad av ännu en favorit: Nuri Bilge Ceylan.  

Jiro dreams of Sushi, av David Gelb 
Det var ett tag sedan jag såg den här men minns att jag gillade den och blev avstressad och intresserad av Jiro Onos obevekliga perfektionism.  

Leviatan, av Andrej Zvjagintsev 
Ett mästerverk. 

Gå och se, av Elem Klimov  
Världens bästa film om det lidande ett krig skapar?!  

Wild Tales, av Damián Szifron 
Det var längesedan jag såg den men minns att jag tyckte att den var rolig och skruvad och underbar. Ska nog se om den här fantastiska kompositionen av olika episoder. Får se om jag fortfarande tycker den är så fantastisk…  

DF logo

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Draken Film är en del av Göteborg Film Festival.