draken-film

Listor / 2020-06-11

10 HBTQ-filmer du måste se under Pride Month

Kärlek, åtrå och identitet har alltid varit populär tematik i filmens värld och de senaste åren har romantiken börjat röra sig utanför hetero och cis-normen – även i de stora salongerna. De flesta har sett, gråtit och hyllat ”Brokeback Mountain”, ”Blå är den varmaste färgen” och ”Call Me by Your Name”. Vi har listat 10 filmer på Draken Film som tyvärr varit lättare att missa. Som knappt eller inte alls gått upp på bio och som är värda att lägga några sommarkvällar på. 

The Miseducation of Cameron Post (USA)
Handlar om?
Sundance-prisade indieauteuren Desiree Akhavan (Appropriate Behavior) gör upp med Trump-högern i knivskarpt rebellisk conversion-camp-coming-of-age om gud, gräs och lesbisk kärlek. 
Och varför ska jag se den?
För att ”conversion camps” fortfarande är lagliga i stora delar av USA och i resten av världen, och för att denna hoppfulla men berörande film kom lite i skymundan när conversion camp-storfilmen Boy Erased släpptes samtidigt. Och ärligt talat? The Miseducation of Cameron Post är bättre.

Seashore (Brasilien)
Handlar om? 
Martin och Tomaz är två unga killar som varit nära vänner men numera inte träffas så ofta. När Martin får i uppdrag av sin pappa att uträtta ett familjeärende i en avlägsen semesterort vid Brasiliens kust, tar han ändå med sig Tomaz. Killarna driver runt i den vinterstängda staden till det ständiga ljudet av vinden och vågorna, och sakta laddas deras trevande vänskap med mer komplexa känslor.
Och varför ska jag se den?
För att regissörsduon och bästisarna Filipe och Marcio fick den välförtjänta uppmärksamheten de förtjänade med långfilmen ”Hard Paint” som vann Teddy Award för bästa film 2018. Men debuten ”Seashore” är en lika – om inte ännu – starkare film om identitet och kärlek.

We the Animals (USA)
Handlar om?
Jonah bor tillsammans med sina två bröder och deras föräldrar utanför en småstad norr om New York. Föräldrarnas liv är ett kärvt limbo mellan lågavlönade timjobb och en krisande relation, men för de tre pojkarna är dagarna ett evigt sommarlov av BMX, bad och gränslösa fantasier. Någonstans i barnens ögonvrå förlorar pappan ännu ett jobb, föräldrarnas relation når ett våldsamt avbrott och bit för bit upptäcker Jonah något nytt i sig själv. 
Och varför ska jag se den?
För att det är en modig, vacker och unik skildring om att växa upp svart och queer i USA som tyvärr bara gick upp för några fåtal biovisningar i hela Sverige.

Sommaren ’71 (Frankrike)
Handlar om?
Delphine vill befria sig från samhällets konventioner och leva ut sin sexualitet, samtidigt som hon älskar familjens gård och arbetet det medför. Under en tid i Paris träffar hon aktivisten Carole och blir förälskad, men när Delphines pappa får ett slaganfall tvingas hon hem igen. Carole bestämmer sig för att följa efter, men tillbaka på gården vågar Delphine inte längre visa sin kärlek öppet, vilket snart skapar slitningar mellan dem.
Och varför ska jag se den?
För att Delphine och Caroles historia är en nyanserad och glädjande sådan som hyllar både kvinnokampen och kärleken utan att falla in i lesbiska klyschor. 

En armé av älskande (Sverige)
Handlar om?
1968 är protesternas år och den feministiska rörelsen får allt större inflytande på vår samtid. När 70-talet råder har vi abortfrihet och välfärdsmodellen ger oss betald föräldraledighet. Men homosexualitet klassas fortfarande som en sjukdom och exkluderas i de politiska reformer som ska omformulera Sverige till ett jämställt land. 1977 tågar bögarna och flatorna genom Stockholm i Sveriges första prideparad.
Och varför ska jag se den?
För att den svenska hbtq-historien ofta glöms bort när vi placerar oss själva som ett av världens mest hbtq-progressiva land.

Beautiful Boxer (Thailand)
Handlar om?
Den sanna historien om den transsexuella muay thai-boxaren Nong Thoom, som tävlar i kickboxning för att få ihop pengar till sin könskorrigering. Genom sin framgång har hon blivit en viktig figur inom den thailändska muay thai-grenen.
Och varför ska jag se den?
För att kombinationen biografi, sportfilm och transidentitet inte hör till det vanliga i film, och för att Beautiful Boxer (fastän den är 17 år gammal och Nong Thoom spelas av en cisman) är en väldigt respektfull, berörande och viktig historia.

Sand Dollars (Dominikanska Republiken)
Handlar om?
Noeli är en av alla unga och vackra som försörjer sig på att umgås med rika västerlänningar i semesterparadiset Samana i Dominikanska republiken. Hennes förhållande med den betydligt äldre Anne är ojämlikt i grunden, men nyanserna i maktspelet framträder ju närmare vi kommer. 
Och varför ska jag se den?
För att den porträtterar något så ovanligt som en queer 70-årig kvinna, och tacklar sina okonventionella ämnen med ett rörande och ödmjukt berättande.

För dig naken (Sverige)
Handlar om?
Konstnären Lars Lerin har skördat stora framgångar med sina akvareller men har stundtals haft ett stormigt privatliv. Nu längtar han efter ett förhållande och träffar en intressant man på nätet, Junior, som kommer resande till Värmland från Brasilien.
Och varför ska jag se den?
För att både Lars Lerin och hans man Junior är stora Tv-personligheter, men bakom tittarsucéerna göms denna otroligt intima och sårbara dokumentär, en dokumentär som visar en ny sida av båda männen och vad det är att längta efter kärlek.

Night Comes On (USA)
Handlar om?
Det är Angels artonde födelsedag och dagen hon släpps fri från ungdomsfängelset. Hon har suttit inne ett år för olaga vapeninnehav, men har bara en sak på hjärnan – att hämnas sin mamma, mördad av pappan i barndomshemmet. 
Och varför ska jag se den?
För att den ofta (med rätta) jämförs med Moonlight, men inte bör lämnas där. ”Night Comes On” står för sig själv som ett spännande, intensivt och komplext drama där Angels sexualitet bara får vara. 

Tomboy (Frankrike)
Handlar om?
En fransk familj med två döttrar flyttar till ett nytt bostadsområde. Det är mitt under sommarlovet och äldsta dottern, tioåriga Laure, har gott om tid att lära känna barnen i grannskapet. För dem presenterar sig Laure dock som en pojke vid namn Michaël. Och varför skulle någon misstro det?
Och varför ska jag se den?
För att vi alla mår bra av att se historier likt den om Michael porträtterade på ett hoppfullt och avdramatiserat sätt.

Katja Skärlund

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media