Filmtips / 2020-01-09

10 filmer du måste se under Göteborg Film Festival 2020

Den 24 januari invigs Göteborg Film Festival med världspremiären för Maria Bäcks Psykos i Stockholm. Draken Film har listat 10 filmer du inte får missa under festivalen.

Nu är biljetterna släppta till 2020 års upplaga av Göteborg Film Festival. Filmfestivalen är den största filmfestivalen i Norden och under festivalveckan samlas 160 000 besökare i biograferna i Göteborg.

Varje år reser festivalens programgrupp jorden runt för att välja film att ta till Göteborg – ett arbete som resulterar i en fullmatad filmfest med närmare 400 filmer från ett 80-tal länder. Draken Film har valt ut tio favoriter ur programmet.

Little Joe, Jessica Hausner Botanisk sci-fi-thriller i laboratoriemiljö. Mästerregissören Jessica Hausner (Miraklet i Lourdes) imponerar i sin engelskspråkiga debut.

My Zoe, Julie Delpy Indiestjärnan Julie Delpy förvandlar rappt äktenskapsdrama till gripande sci-fi i en av årets mest överraskande filmer. Isabelle och James har delad vårdnad om dottern Zoe och gör sitt bästa för att hålla dottern utanför de såriga bråken i ruinerna efter deras havererade äktenskap. Julie Delpy (2 dagar i Paris) har tidigare visat sin briljans både framför och bakom kameran i sina skruvade kärlekskomedier. Även här spelar hon huvudrollen i vad som börjar som ett rappt relationsdrama i gränslandet mellan Kramer mot Kramer och Marriage Story, men en plötslig tragedi förvrider och förhöjer filmen till något helt oväntat. I filmens sista akt tar My Zoe klivet till en sorts moralisk science-fiction som tvingar oss att möta dilemman i periferin för vår tids etik.

Uncut Gems, Josh & Benny Safdie Adam Sandler gör sitt livs roll som maniskt risksökande juvelerare i indieauteurerna Josh och Benny Safdies (Lenny Cooke, Heaven Knows What) adrenalinruschiga New York-symfoni på tusen karat.

The Kindness of Strangers, Lone Scherfig Möte mellan främlingar får överraskande följder i festivalfavoriten Lone Scherfigs (The Riot Club) hoppfulla och djupt medmänskliga drama.

Jeune Juliette Jeune Juliette, Anne Émond Rebellisk överviktig tonåring vägrar vara hackkyckling i normbrytande, semibiografiskt coming-of-age-drama som alla kan känna igen sig i. Fjortonåriga Juliette vill mycket. Lämna den tråkiga lantishåla där hon bor med sin pappa och storebror och flytta till mamma i New York. Bli ihop med den snyggaste killen på skolan, fixa de häftigaste festerna och hänga med de coolaste kompisarna. Saker som den tjockaste tjejen på skolan inte kan få. Men Juliette har livlig fantasi och vägrar acceptera reglerna. Och under de sista heta veckorna innan sommarlovet ställs allt på sin spets. Göteborgsfavoriten Émond (Our Loved Ones, GFF 2016, Night #1) är tillbaka med en varmt humoristisk och pulserande berättelse om att komma till insikten om att det du redan har kanske ändå är det som gör dig allra lyckligast.

Hellhole, Bas Devos Den unga belgiska cineastfavoriten Bas Devos (Violet) är tillbaka med ett ögonbedövande vackert, kalejdoskopiskt drama från ett Bryssel i kollektiv posttraumatisk stress efter terrordåden 2016.

Bacurau, Juliano Dornelles, Kleber Mendonça Filho Paranoid hämndvästern om revolterande bybor som lockat rekordpublik i Brasilien och blivit en symbol för motståndet mot president Bolsonaro. Juliano Dornelles och Kleber Mendonça Filhos (Neighboring Sounds) brasilianska mästerverk vann juryns pris i Cannes.

Sunburned, Carolina Hellsgård Uttråkad lillasyster på solkustsemester träffar jämnårig strandförsäljare från Senegal i svenska Carolina Hellsgårds existentiella skildring av sommarledighet och vuxenblivande. De är tre tyska turister i Spanien. Mamma Sophie, 15-åriga Zoe och 13-åriga Claire, som går på danskurs och hänger efter sin storasyster i vattenbrynet. Allt är hett, långtråkigt och tvetydigt. Men när Claire köper ett halsband av jämnåriga Amram inleds något större och obehagligt verkligt. Efter långfilmsdebuten Wanja (GFF, 2016) och den apokalyptiska Endzeit – Ever After (GFF, 2019) utvecklar Berlinbaserade Carolina Hellsgård sitt stämningsfulla bildberättande i en tankeväckande film om upptäcktsfärder och ungdomskärlek i en svårhanterligt ojämlik situation.

Inuti diamanten, Viktor Johansson Den nedlagda diamantfabriken i ett avfolkat Robertsfors vaknar till själsligt liv i ett poetiskt, flummigt och kalejdoskopiskt drama där hela Sverige ryms i avkroken. Den psykedeliska etnografen Viktor Johansson har gjort indiesuccé med de drömska förortsskildringarna (Under Gottsunda) och (Himmel över Flogsta) . I hans senaste film är skådeplatsen långt från Uppsalas höghus, men andligt är det här närmast att betrakta som den sista delen i en trilogi om ungdom, uppväxt och vilsenhet.

Psykos i Stockholm, Maria Bäck Surrealistiskt, stilsäkert och djupt berörande om en flicka som söker efter tonårslivet men måste bli vuxen väldigt fort. För tjugo år sedan åkte Maria Bäck på semester till Stockholm med sin mor. Det slutade med att modern fick ett psykiskt sammanbrott, och den 14-åriga Maria fick vandra omkring ensam i huvudstaden. Med hjälp av skådespelarna Josefin Neldén och Josefine Stofkoper har hon nu bearbetat erfarenheten till sin spelfilmsdebut (hennes dokumentär I Remember When I Die fick ett hedersomnämnande av juryn på GFF 2016).

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.